Nutritivna vrijednost i antioksidacijska aktivnost jestivih samoniklih gljiva Albatrellus pes-caprae i Armillaria mellea - Beluhan, Sunčica (Array, 2020)
Ovo istraživanje namijenjeno je određivanju prosječnog kemijskog sastava, udjela bioaktivnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti jestivih samoniklih gljiva Albarellus per-caprae i Armilaria mellea. Rezultati određivanja kemijskog sastava su pokazali da su gljive bogat izvor bjelančevina i ugljikohidrata te da imaju male količine masti, a dobar su izvor energije. Koncentracije pet bioaktivnih spojeva (askorbinska kiselina, β-karoten, likopen, ukupni fenoli i flavonoidi) određene su ekstrakcijom plodišta gljiva u vrućoj vodi i metanolu. Tri komplementarna kemijska ispitivanja; reducirajuća snaga, uklanjanje slobodnih radikala (DPPH) i sposobnost keliranja iona željeza korišteni su za određivanje antioksidacijskih svojstava ekstrakata. Najveće vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta određene su u ekstraktima A. mellea s vrućom vodom (9,01 μM TE/g s.tv. u reducirajućoj snazi, 65% u sposobnosti uklanjanja slobodnih radikala, i 85% u sposobnosti keliranja). Vrijednosti EC50 za tri različita ispitivanja antioksidanta bile su između 1,63 mg/ mL i 6,86 mg/mL. Zbog ovih karakteristika, jestive samonikle gljive A. per-caprae i A. mellea mogu biti dio dobro uravnotežene prehrane i izvor bioaktivnih sastojaka.