Utjecaj reakcije tla na kationski odnos u lišću vinove loze (Vitis vinifera L.) - Jurkić, Vesna, inženjerka agronomije (Array, 2020)
Reakcija tla jedan je od najznačajnijih čimbenika koji utječu na topljivost i pristupačnost hraniva biljci. Provedeno istraživanje imalo je za cilj utvrditi u kojoj mjeri reakcija tla utječe na K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze (Vitis vinifera L.), sorta Sauvignon bijeli (podloga SO4) na području Plešivičkog vinogorja (sjeverozapadna Hrvatska). Istraživanja su provedena u razdoblju 2009.-2011. godine na području Plešivičkog vinogorja na tlima jako kisele do kisele reakcije (lokacija Rečki gaj: pHKCl 3,54-5,01) i na tlu alkalne reakcije (lokacija Borička: pHKCl 7,01-7,41). Uzorci lišća za praćenje dinamike kalija, kalcija i magnezija te njihovog međusobnog odnosa uzimani su tri puta tijekom vegetacije (fenofaza cvatnja, šara i berba) u sve tri godine istraživanja. U sve tri godine istraživanja značajan utjecaj na K/(Ca+Mg) odnos u lišću vinove loze imala je reakcija tla te fenofaza rasta i razvoja. Širi odnos K/(Ca+Mg) u lišću vinove loze, u svim godinama istraživanja utvrđen je na tlu kisele reakcije (0,29, 0,58, 0,59) u odnosu na alkalno tlo (0,20, 0,40, 0,38). Najširi kationski odnos utvrđen je u fenofazi cvatnje (0,31-1,02), a najuži u fenofazi berbe (0,15- 0,34) u svim godinama istraživanja neovisno o reakciji tla.