Tradicija i uvjeti uzgoja vinove loze u vinogorju Baranja - Kojić, Nebojša (Array, 2020)
Osnovni čimbenik koji određuje uzgoj vinove loze jest klima. Ta tvrdnja se može prikazati pomoću broja sunčanih sati i sume efektivnih temperatura. Republika Hrvatska svojim geografskim položajem pronalazi svoje mjesto na vinogradarskoj karti svijeta. Vinova loza se stoljećima uzgaja na području današnje vinogradarske podregije Podunavlje, koja obuhvaća vinogorja Srijem, Erdut i Baranju. Podaci korišteni u ovom radu, vezani su uz 2013. godinu za vinogorje Baranja.