Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.) - Sušan, Dorian; Gugić, Josip; Očić, Vesna; Gadže, Jelena; Bolarić, Snježana; Batelja Lodeta, Kristina (2020)
Žižula (Ziziphus jujuba Mill.) je voćna vrsta porijeklom iz Kine gdje se uzgaja gotovo 4000 godina. Po broju stabala najbrojnija je voćna vrsta u Kini. Plod je koštunica koji može biti oblog ili izduženog oblika, od veličine višnje pa do veličine šljive i karakterističnog je slatko-kiselog okusa. Žižula je izuzetno specifična zbog svoje neobične strukture izbojaka te kasnijeg kretanja i ranijeg završetka vegetacije u odnosu na ostale voćne vrste. Plodovi su izuzetno bogati vitaminom C. Neizostavan je dio prehrane u Kini te ima veliku važnost u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogobrojnih bolesti. U Hrvatskoj se žižula može pronaći u Istri i Dalmaciji gdje se najčešće koristi kao samostalno stablo u dekorativne svrhe. Najpovoljnije vrijeme sadnje za žižulu je u proljeće u vrijeme bubrenja pupova. Berba žižule počinje od kraja kolovoza i traje do studenoga ovisno o sorti. Plodonošenje počinje u drugoj godini nakon sadnje, a punu rodnost nakon 4 do 5 godina. U voćnjacima se prirodi kreću od 18 do 50 kg po stablu. Zbog svoje izuzetne otpornosti na sušu te prilagođenosti mediteranskoj klimi, žižula je izuzetno zanimljiva voćna vrsta za uzgoj.
Chinese jujube (Ziziphus jujuba Mill.) is a fruit tree that originates from China. It is cultivated for more than 4000 years. Fruit is a drupe which varies in shape (from round to elongated) and size (from cherry like to plum like). Chinese jujube tree is very specific because of its shoot structure and late start of growth and early leaf fall compared to other fruit trees. Fruit is rich in vitamin C and it is essential part of diet in China as well as big part of traditional medicine for treating many illnesses. Chinese jujube can be found in parts of Croatia like Istria and Dalmatia where it is used as a solitary ornamental tree. The best time to plant jujube is in the spring during bud swelling. Jujube harvest begins in late August and lasts until November depending on the variety. Fruiting begins in the second year after planting and gains full yield after 4 to 5 years. In orchards yields ranging from 18 to 50 kg per tree. Chinese jujube is very interesting fruit for cultivation because of its drought resistance, small demands on soil type and quality and adaptation in Mediterranean climate.
Bibliografija: str. 47-49.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Žižula -- Ziziphus jujuba Mill. -- Uzgoj -- Nutritivna vrijednost