Nekemijske metode za unutar-rednu obradu tla u vinogradu ili voćnjaku - Poje, Tomaž (2020)
U ekološkoj proizvodnji voća i grožđa gdje se ne smiju upotrebljavati herbicidi za suzbijanje korova unutar-rednog prostora upotrebljavaju se različite nekemijske metode. Ove nekemijske metode se šire i u integriranu proizvodnju voća i grožđa. U radu su prikazani trendovi razvoja strojeva za mehaničku suzbijanje korova i termičke metode za suzbijanje korova. Kod strojeva za mehaničko suzbijanje korova ponuda proizvođača strojeva je velika, te je dosta raširena i njihova upotreba. Termičke metode suzbijanja korova još nisu toliko u upotrebi, a i ponuda strojeva za termičko suzbijanje još je relativno mala.
Various non-chemical methods are used in organic fruit and grape production where herbicides are not allowed to control weeds in the row space. These non-chemical methods are also spreading into integrated production of fruit and grape. The paper presents trends in the development of machines for mechanical weed control and thermal methods for weed control. In the case of mechanical weed control machines, the offer of machine is large. Their use is also quite widespread. Thermal methods of weed control are not yet widespread, and the supply of thermal control machines is still relatively small.
Bibliografija: 11 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Vinogradi -- Voćnjaci -- Mehanička obrada tla -- Suzbijanje korova -- Termičko suzbijanje -- Ekološka poljoprivreda