Mikoriza u vinogradarskoj proizvodnji - Osrečak, Mirela (Array, 2020)
Mikorizne gljive žive u simbiozi s korijenom viših biljaka, pa tako i vinove loze. Tijekom zajedničkog suživota, mikorizne gljive pomažu biljci u stjecanju vode i mineralnih hranjivih tvari iz tla, dobivajući za uzvrat produkte fotosinteze od biljke. Mikoriza igra ključnu ulogu u ciklusu hranjivih tvari u ekosustavu, a također štiti biljku od stresa iz okoliša pri čemu ujedno i povećava otpornost biljaka na štetnike i bolesti. Mikorizne gljive također imaju pozitivnu ulogu u prilagodbi biljke na nepovoljne uvjete tla. Štoviše, mikoriza kod inokuliranih trsova vinove loze može znatno povećati prinos i poboljšala kvalitetu grožđa.