Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata - Mihaljević Žulj, Marin (Array, 2020)
Izbor kvasca za proizvodnju žitnog destilata može značajno utjecati na randman i koncentraciju etanola te konačnu kvalitetu proizvoda. Cilj rada bio je ispitati utjecaj dvije različite vrste kvasaca iz roda Saccharomyces na kvalitetu destilata dobivenog dvostrukom destilacijom fermentirane ječmene sladovine na jednostavnom destilacijskom uređaju. Korištena su dva kvasca, Saccharomyces cerevisiae komercijalnog naziva FERMOALE AY4, te kvasac Saccharomyces cerevisiae (ex. bayanus) komercijalnog naziva EC1118. Kemijskom analizom utvrđeno je kako je primjenom kvasca AY4 postignuta bolja iskoristivost šećera iz ječmene sladovine (3 % više etanola) i niža titracijska kiselost destilata. Plinskom kromatografijom utvrđene su koncentracije acetaldehida u oba uzorka iznad uobičajenih, pa je u uzorku destilata dobivenog korištenjem kvasca AY4 determinirano 274 mg L-1 a.a., a u uzorku dobivenom sa kvascem EC1118, 356 mg L-1 a.a. Nadalje, koncentracije viših alkohola u oba su uzorka bile iznad uobičajenih. U uzorku destilata AY4 determinirano je 2179 mg L-1 a.a, dok uzorak destilata EC1118 zbog determiniranih 3602 mg L-1 a.a. ukupnih viših alkohola ulazi u kategoriju destilata niže kvalitete. Uzorak destilata EC1118 bio je bogatiji etil acetatom, dok je uzorak destilata AY4 imao više koncentracije ostalih estera što je rezultiralo kompleksnijom aromom i punijim okusom destilata AY4.