Utjecaj načina obrade tla na prinos i energetsku učinkovitost proizvodnje uljane repice - Spitek, Josip (Array, 2020)
Budući da se osnovna obrada i priprema tla za sjetvu uljane repice obavljaju u sušnom razdoblju godine, vrlo je važno odabrati pravilan način obrade tla za svako područje, odnosno tip tla. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj načina obrade tla na prinos i energetsku učinkovitost proizvodnje uljane repice u agroekološkim uvjetima Podravine. U istraživanje su bile uključene dvije varijante obrade tla za uljanu repicu: 1) konvencionalna obrada - plug, integrirani agregat rotodrljača + sijačica; 2) reducirana obrada - rovilo, integrirani agregat rotodrljača + sijačica. Istraživanje je provedeno na lesiviranom tlu na pijescima kod naselja Dinjevac u Podravini tijekom 2017./2018. godine na parceli ukupne površine 3,5 ha. Na jednoj polovici parcele (1,75 ha) obavljena je konvencionalna obrada tla, a na drugoj polovici (1,75 ha) reducirana obrada tla. Za sve radne operacije obrade tla korišten je traktor Fendt 716 Vario snage motora 118 kW s pogonom na sva četiri kotača. Prilikom svih radnih operacija mjerena je potrošnja goriva volumetrijskom metodom te je izračunat utrošak energije. Na svakoj varijanti obrade tla utvrđen je prinos u tri ponavljanja. Način obrade tla nije imao značajan utjecaj na prinos sjemena, udio ulja u sjemenu i prinos ulja. Reduciranom obradom tla ostvarena je ušteda energije od 387 MJ ha-1, odnosno smanjen utrošak goriva za 10 l ha-1. Stoga je reducirani način obrade tla ekološki prihvatljiviji zbog manje emisije CO2. Reducirana obrada je isplativija i s ekonomskog stajališta jer je u usporedbi s konvencionalnom, ostvaren veći prihod za 282,00 kn ha-1, odnosno 3,42 %.