Lojalna suradnja institucija Europske unije pri provođenju članka 7. Ugovora o Europskoj uniji - Novak, Stjepan, pravnik (Array, 2021)
Cilj je ovoga rada istražiti je li suradnja institucija Unije u vezi s provođenjem i poboljšanjem učinkovitosti članka 7. UEU-a sukladna s načelom lojalne suradnje te može li Sud EU-a, štiteći načelno lojalne suradnje između institucija, posredno ojačati učinkovitost članka 7. UEU-a i zaštititi temeljne vrijednosti iz članka 2. UEU-a. U tu se svrhu u radu, nakon uvodnoga dijela, istražuje kako su institucije Unije pokušale poboljšati učinkovitost članka 7. UEU-a te analizira međusobna suradnja koju su pritom ostvarile. U trećem se dijelu ukazuje na praksu Suda EU-a o pitanju lojalne suradnje institucija Unije te se primjenjuju zaključci koji proizlaze iz nje povezani s institucionalnom suradnjom iz članka 7. UEU-a. Autor zaključuje kako ta suradnja ne odgovara zahtjevu lojalne suradnje iz članka 13. UEU-a, ali i kako bi Sud EU-a, osnažujući obvezu lojalne suradnje institucija Unije, posredno mogao poboljšati učinkovitost članka 7. UEU-a.