Značaj elektroničke komunikacije u sudskim postupcima s posebnim osvrtom na zemljišnoknjižne postupke - Šago, Dinka (Array, 2020)
U članku autorice obrađuju temu uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologija i elektroničke komunikacije u sudskim postupcima dajući pregled postojećega zakonodavnog okvira te analizirajući njihov utjecaj na sve veći opseg elektroničkog načina poslovanja. Uvođenje elektroničke obrade podataka u zemljišnoknjižni sustav vrlo je zahtjevan proces ne samo u financijskom, sigurnosnom i tehničkom, nego i u pravnom uređenju postupka elektronifikacije i vođenju zemljišnih knjiga u elektroničkom obliku. U radu su iznesene najvažnije novine koje je donio Zakon o zemljišnim knjigama iz 2019. godine u pogledu elektroničkog poslovanja zemljišnoknjižne službe, kao i pregled odredaba novoga Pravilnika o elektroničkom poslovanju korisnika i ovlaštenih korisnika sustava zemljišnih knjiga. Elektroničko vođenje zemljišnoknjižnih podataka, a posebno pravila o neograničenom uvidu u zemljišnoknjižne podatke putem mrežnih komunikacija, otvaraju niz pitanja uspostave optimalne ravnoteže u zaštiti određenih interesa i prava, a posebno zaštite podataka i osobnih podataka građana. Neograničeni uvid u zemljišnoknjižne podatke doprinosi većoj sigurnosti pravnog prometa, zaštiti povjerenja i većoj zaštiti upisanih nositelja knjižnih prava. S druge strane, otvara važna pitanja povezana s Ustavom zajamčene zaštite osobnih podataka nositelja knjižnih prava.