Oblasni narodni odbor za Istru i neke od mjera za revitalizaciju istarskoga vinogradarstva i vinarstva u razdoblju 1945.-1947 - Dukovski, Vedran (Array, 2020)
Rad se bavi problemom obnove vinogradarstva u Istri u razdoblju 1945. – 1947. godine. Tijekom međuratne talijanske vlasti ono je bilo prilično zapostavljeno, gotovo u potpunosti uništeno visokim porezima i drugim davanjima. Rezultat toga bilo je odustajanje od vinogradarstva i okretanje uzgoju žitarica, prvenstveno pšenice. Oko 50 % površina vinograda u tom je razdoblju prenamijenjeno za uzgoj drugih poljoprivrednih kultura ili je propalo zbog zapuštanja. Prema tome, prve mjere ONOI-a bile su usmjerene na obnovu samih vinograda. Trebalo je pronaći najotpornije sorte, osnovati rasadnike i organizirati tečajeve za uzgajivače. Veliki su napori uloženi u borbu protiv bolesti vina i trsova, a otežavao ih je kronični nedostatak modre galice i sumpora. Istovremeno, vlasti su morale odrediti cijene otkupa i prodaje, pritom pazeći da zaštite interese proizvođača, trgovca i potrošača. Kako bi se zaštitilo pravo vino i vinski proizvodi, bilo je važno razlučiti pravo vino i vinske proizvode od umjetnih te napraviti razliku između vina i drugih alkoholnih pića nastalih od raznoga voća. Za potrebe pisanja rada korišteni su fondovi Državnog arhiva u Pazinu: »HR-DAPA-79, ONOI, 1945-1947« i »HR-DAPA-91, KNO Vodnjan, 1945.1947« te fond Vojnog arhiva Srbije: »Vojna uprava JNA, VU 1, 1945-1953«.