Članovi uprave Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka 1809. godine - Lovaš, Eldina (Array, 2020)
Stjecanjem povlastica slobodnoga i kraljevskoga grada započelo je novo razdoblje osječke povijesti. Promjene su se ponajviše ticale funkcioniranja gradske uprave u novim pravnim i društvenim okolnostima. Dosadašnja rijetka istraživanja onovremene osječke upravne povijesti u pravilu su se zadržavala na ustrojstvu i nadležnostima tamošnje gradske općine. U ovom radu autori su se bavili pitanjem sastava i značajki prve uprave slobodnoga i kraljevskoga grada Osijeka, koja je s radom počela u kolovozu 1809. godine. Na temelju gradiva osječkoga poglavarstva autori daju povijesni i pravni kontekst izboru i imenovanju članova uprave te analizu njihovih sociodemografskih karakteristika zabilježenih primarno u evidencijama građana.