Uklanjanje bojila iz tekstilne otpadne vode ultrafiltracijskim membranama - Ćurić, Iva, inženjerka kemijskog inženjerstva; Dolar, Davor; Karadakić, Klara (2020)
Otpadne vode tekstilne industrije pripadaju kategoriji najjače onečišćenih industrijskih otpadnih voda te su posebna opasnost za vodeni okoliš. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati membransku učinkovitost zadržavanja bojila iz tekstilne otpadne vode (TOV) s komercijalnim ultrafiltracijskim (UF) membranama (GH, GK, PT, PU, PW, MW) širokog područja graničnih molekulskih masa (MWCO), od 2 do 50 kDa. Testirane UF membrane rezultirale su smanjenjem obojenja i intenziteta obojenja od 56,35 % do 97,93 %. Membrane nižih MWCO vrijednosti (ispod 3 kDa) mogu se smatrati prikladnim za uklanjanje bojila iz realnog uzorka TOV-a.
Wastewater from the textile industry belongs to the category of the most polluted industrial wastewaters and poses a special danger to the aquatic environment. The aim of this study was to examine the membrane retention efficiency of textile wastewater (TOV) with commercial ultrafiltration (UF) membranes (GH, GK, PT, PU, PW, MW) with a wide range of molecular weight cut-off (MWCO), 2–50 kDa. The tested UF membranes resulted in a reduction in colour and colour intensity from 56.35 % to 97.93 %. Membrane of lower MWCO values (below 3 kDa) may be suitable for removing dyes from the real TOV sample.
Bibliografija: 44 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Tekstilna industrija -- Otpadne vode -- Ultrafiltracija -- Bojila