Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz duhanskog otpada primjenom eutektičkih otapala - Banožić, Marija; Matić, Maja, prehrambena inženjerka; Šafranko, Silvija; Cikoš, Ana-Marija; Jakovljević, Martina; Molnar, Maja, biotehnologinja; Jokić, Stela (2020)
Duhanski otpad je kruti otpad, a njegove vrste međusobno se razlikuju po granulaciji i mjestu izdvajanja u procesu proizvodnje. Cilj ovog rada bio je istražiti učinkovitost eutektičkih otapala u ekstrakciji bioaktivnih komponenti iz duhanskog industrijskog otpada (refabrikat, rebro i prašina). Ispitan je utjecaj procesnih parametara (vrijeme miješanja, temperatura i udio vode u otapalu) na svojstva samog ekstrakta (ukupne fenole, antiradikalnu aktivnost, udio klorogenske kiseline i rutina). Metodom odzivne površine određeni su optimalni parametri ekstrakcije (30 min, 70 °C, 29,99 % vode). Provedeno istraživanje ogleda se u maksimalnom iskorištavanju nusproizvoda duhanske industrije, a rezultira visokovrijednim ekstraktima koji se mogu implementirati u druge procese i proizvode.
Tobacco waste is a solid waste highly diverse in granulation and point of separation in the manufacturing process. The objective of this study was to investigate the efficacy of eutectic solvents in the extraction of bioactive compounds from tobacco waste. Influence of extraction parameters on the properties of the obtained extracts (total phenol, antioxidant activity, chlorogenic acid, and rutin) has been determined. Using response surface methodology, optimal parameters were defined (30 min, 70 °C, 29.99 % water). The meaning of the proposed research is reflected in the maximum utilization of the tobacco by-product in order to obtain extracts that can be implemented in other products and processes.
Bibliografija: 28 jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Duhanski otpad -- Ekstrakcija -- Eutektička otapala -- Bioaktivne komponente