BioProspecting Jadranskog mora pregled dosadašnjih istraživanja isparljivih organskih spojeva - Kranjac, Marina; Zekić, Marina; Radonić, Ani; Marijanović, Zvonimir; Jokić, Stela; Jerković, Igor (2020)
Istraživanja predstavljena u ovom preglednom radu doprinose poznavanju isparljivih organskih spojeva iz morskih organizama, posebno iz makroalgi Jadranskog mora. Za izolaciju isparljivih spojeva iz svježih i/ili na zraku osušenih uzoraka primijenjene su komplementarne metode: mikroekstrakcija vršnih para na čvrstoj fazi (HS-SPME) i/ili hidrodestilacija (HD). Dobiveni izolati analizirani su vezanim sustavom plinske kromatografije-spektrometrije masa (GC-MS). U vršnim parama i isparljivim uljima makroalgi Halopteris filicina, Flabellia petiolata, Dictyota dichotoma, Taonia atomaria, Padina pavonica, Codium bursa i morskoj cvjetnici Posidonia oceanica pronađeno je mnoštvo različitih spojeva, uglavnom seskviterpena, diterpena i alifatskih spojeva. Alifatski spojevi male molekulske mase, poput dimetil-sulfida (DMS), tribrommetana, 1-jodpentana, 3-metilbut-2-enala, heksanala i pent-1-en-3-ona, nađeni su u kemijskim profilima vršnih para. Također su identificirani i alifatski C8- i C11-spojevi (npr. oktan-l-ol, oktanal, okt-1-en-3-ol, 6-metilhept-5-en-2-on, fukoseraten i diktioptereni). Zajedno s višim acikličkim ugljikovodicima, također pronađenim u vršnim parama (npr. heptadekan), u ispitivanim isparljivim uljima identificirani su i viši alifatski alkoholi (npr. (Z)-oktadec-9-en-1-ol, heksadekan-1-ol, (Z,Z)-oktadeka-3,13-dien-1-ol) i esteri (npr. diizooktil-ftalat, dibutil-ftalat). Fenilpropanski derivati (npr. benzaldehid, benzil-alkohol) i C13-norizporenoidi (npr. α-jonon i β-jonon) također su pronađeni u isparljivim profilima, kao i mnoštvo seskviterpena (npr. germakren D, biciklogermakren, δ-kadinen, epizonaren, epibicikloseskvifelandren, β-kubeben, gleenol, (E)-β-farnezen). Isparljivi organski spojevi identificirani u morskim algama mogu poslužiti u kemotaksonomskim istraživanjima.
Studies presented in this review contribute to the knowledge of volatile organic compounds (VOCs) from marine organisms, especially macrolgae from the Adriatic Sea. Complementary methods were used for the isolation of VOCs from fresh and/or air-dried samples: headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) and/or hydrodistillation (HD). The isolates were analysed by gas chromatography and mass spectrometry (GC-MS). A variety of different volatile compounds, mainly sesquiterpenes, diterpenes and aliphatic compounds were found in headspace and volatile oils of macroalgae Halopteris filicina, Flabellia petiolata, Dictyota dichotoma, Taonia atomaria, Padina pavonica, Codium bursa, and one seagrass Posidonia oceanica. Low molecular aliphatic compounds were found in the chemical profiles of headspace, such as dimethyl sulphide (DMS), tribromomethane, 1-iodopentane, 3-methylbut-2-enal, hexanal and pent-1-en-3-one. Aliphatic C8- and C11-compounds (e.g., octan-1-ol, octanal, oct-1-en-3-ol, 6-methylhept-5-en-2-on, fucoserratene and dictyopterenes) were also identified. Along with higher acyclic hydrocarbons, which are also found in headspace (e.g. heptadecane), in the investigated volatile oils higher aliphatics alcohols (e.g., (Z)-oktadec-9-en-1-ol, hexadecan-1-ol, (Z,Z)-oktadeca-3,13-dien-1-ol) and esters (e.g., diisooctyl phthalate, dibutyl phthalate) were found. Phenylpropane derivatives (e.g., benzaldehyde, benzyl alcohol) and C13-norisporenoids (e.g., α-ionone and β-ionone) were also identified in the volatile profiles, as well as an array of sesquiterpenes (e.g., germacrene D, bicyclogermacrene, δ-cadinene, epizonarene, epi-bicyclosesquiphellandrene, β-cubebene, gleenol, (E)-β-farnesene). VOCs, identified in marine algae, could be useful for chemotaxonomic studies.
Bibliografija: 51 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Plinska kromatografija -- Spektrometrija masa -- Morske makroalge -- Hidrodestilacija -- Isparljivi organski spojevi; Jadransko more