Competitive heavy metal removal from binary solution - Bašić, Anita; Mužek, Mario Nikola; Kukoč-Modun, Lea; Svilović, Sandra, kemičarka (2020)
The removal of copper and cobalt ions from binary metal solutions on zeolite NaX by ion exchange process was investigated. Experiments were conducted in unbaffled glass reactor with a Rushton turbine as a stirrer. The dependence of ion exchange kinetics and the amount exchanged were tested using different initial concentrations of metal ions in mixtures. The results obtained indicate that the removal efficiency depends on the initial heavy metal concentrations in binary solutions. Experimental kinetics data were analysed using Ritchie and Weber-Morris models. According to AARD values, the rate in this study was reaction-controlled.
Ispitano je uklanjanje iona bakra i kobalta iz binarnih otopina metala ionskom izmjenom na zeolitu NaX. Eksperimenti su provedeni u staklenom kotlastom reaktoru bez razbijala virova. Kao miješalo upotrijebljena je Rushtonova turbina. Ovisnost kinetike izmjene iona i izmijenjene količine iona metala ispitana je pri različitim početnim koncentracijama iona metala u smjesama. Prema dobivenim rezultatima, učinkovitost uklanjanja iona metala iz otopina ovisi o početnim koncentracijama metala u binarnim otopinama. Kinetički podatci dobiveni eksperimentom analizirani su Ritchievim i Weber-Morrisovim modelom. Prema vrijednostima AARD-a, ukupna brzina procesa u ovoj studiji kontrolirana je reakcijom.
Bibliografija: 18 jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Teški metali -- Bakar -- Kobalt -- Binarne otopine -- Kinetički modeli