Kilogram i mol u novome ruhu - o korjenitim promjenama u Međunarodnom sustavu jedinica (SI) - Lopac, Vjera (Array, 2020)
Od 20. svibnja 2019. jedinice Međunarodnog sustava SI definirane su s pomoću sedam prirodnih konstanti, νCs, c, h, e, kB, NA i Kcd. Promjene su prihvaćene na 26. sjednici Opće konferencije za utege i mjere (Conférence générale des poids et mesures, CGPM), održanoj u Versaillesu u Francuskoj 18. studenoga 2018. U članku su navedene stare i nove definicije osnovnih jedinica sustava SI, kao i matematički izrazi koji se dobiju rješavanjem algebarskih jednadžbi implicitno sadržanih u novim definicijama. Posebna je pozornost posvećena povijesti i novim definicijama jedinica kilogram i mol te metodičkim aspektima njihova tumačenja. Navedeni su i odabrani numerički primjeri, korisni za primjenu u srednjoškolskoj i sveučilišnoj nastavi kemije.