Avulzija tibijalnog tuberkula s razvojem reverzibilne pareze stopala kod adolescenta Tibial tubercle avulsion fracture with concomitant reversibile foot paresis in adolescent - Jurdana, Hari; Šantić, Veljko; Legović, Dalen; Šestan, Branko; Jotanović, Zdravko; Gulan, Leo (2020)
Cilj: Cilj rada bio je prikazati da i manje traume u adolescentno doba mogu uzrokovati avulziju tuberositasa tibije te ukazati na mogućnost nastanka kompartment sindroma. Prikaz slučaja: Kod dječaka u dobi od 15 godina pri promjeni smjera kretanja došlo je do avulzije tuberositasa tibije. Ozljeda je popraćena velikim edemom. Nakon operacije razvila se pareza peronealnog živca koja je uz medikamentoznu i fizikalnu terapiju regredirala u cijelosti. Zaključak: Pri sumjnji na avulziju tuberositasa tibije potrebna je žurna dijagnostika i liječenje. Zbog mogućeg nastanka sindroma kompartmenta potreban je pojačan nadzor u perioperacijskom periodu.
Aim: to show that even a minor trauma could cause the tibial tubercle avulsion in adolescents and has a high risk of developing compartment syndrome. Case report: A boy aged 15 sustained tibial tubercle avulsion after a minor trauma. During the postoperative period the peronal paresis was observed which regressed on pharmaceutical and physical therapy. Conclusion: Early recognition and treatment of tibial tubercle avulsion is very important. Close monitoring during the perioperative period is recommended.
Bibliografija: 11 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Adolescent -- Avulzijska fraktura -- Tibija -- Kompartment sindrom -- Sindrom odjeljka; Prikaz slučaja