Tetiva mišića plantarisa - novi presadak i operacijska tehnika zajedničke rekonstrukcije prednjeg križnog i anterolateralnog ligamenta koljena Plantaris muscle tendon - a novel graft in new operation technique for combined anterior cruciate and anterolateral ligament reconstruction of the knee - Vlaić, Josip; Josipović, Mario; Serdar, Jure; Šimunović, Marko; Nizić, Dinko; Schauperl, Zdravko; Jelić, Mislav (2020)
Mišić plantaris je mali mišić površnog stražnjeg odjeljka noge karakteriziran najdužom tetivom u ljudskom tijelu. Istraživanja ukazuju da je plantaris rudimentarni mišić sa zanemarivom biomehaničkom funkcijom. Tetiva mišića plantarisa odavno je prepoznata kao lako dostupan presadak kod raznih rekonstruktivnih zahvata u ortopediji. Anterolateralni ligament koljena predstavlja važan čimbenik uspostave rotacijske stabilnosti kod koljena kojem nedostaje funkcija prednjeg križnog ligamenta. Tetiva mišića plantarisa ima odlična biomehanička svojstva za rekonstrukciju anterolateralnog ligamenta. U ovom kratkom preglednom radu prikazana je nova operacijska tehnika zajedničke rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta i anterolateralnog ligamenta koljena uz presatke tetiva mišića semitendinozusa i plantarisa.
Plantaris muscle is a fusiform muscle of the superficial posterior leg compartment. It is characterized by the longest tendon in humans. Reports suggest that plantaris muscle is rudimentary with a minor biomechanical function. Plantaris tendon is a well known and accessible graft for various reconstructive procedures. The anterolateral ligament has recently been recognized as an important structure in restoring the rotational stability of the anterior cruciate ligament deficient knee. Plantaris tendon has excellent biomechanical properties for anterolateral ligament reconstruction. The present study describes a new combined anterior cruciate ligament and anterolateral ligament reconstruction technique using plantaris tendon and semitendinosus tendon.
Bibliografija: 62 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Anterolateralni ligament -- Koljeno -- Mišić plantaris -- Presadak tetive plantarisa -- Rekonstrukcija ligamenata