Usporedba učinkovitosti i trogodišnjeg preživljenja TNF-[alfa] inhibitora u liječenju ankilozantnog spondilitisa Comparison of efficacy and three year retention rate of TNF-[alfa] inhibitors in treatment of ankylosing spondylitis - Mirić, Filip; Novak, Srđan, liječnik (2020)
Cilj: Svrha rada bila je utvrditi i usporediti učinkovitost te preživljenje TNF-α (engl. tumor necrosis factor-α) inhibitora (adalimumab, golimumab, infliksimab) tijekom trogodišnjeg praćenja u liječenju ankilozantnog spondilitisa. Materijali i metode: Ovim retrospektivnim istraživanjem obuhvaćena je skupina od 29 ispitanika koji su primili prvi biološki lijek na Odjelu reumatologije i kliničke imunologije Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Započeli su s biološkim lijekom u razdoblju od siječnja 2009. do lipnja 2015. godine i bili praćeni tri godine nakon početka terapije. Parametri kojima se pratila aktivnost bolesti bili su BASDAI (engl. Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index), BASFI (engl. Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index), CRP (engl. C reactive protein) i VAS (engl. Visual Analogue Scale), a mjereni su prije početka terapije te nakon 3 i 36 mjeseci od njenog uvođenja. Rezultati: Od ukupno 29 ispitanika, 11 ih je bilo na adalimumabu, 10 na golimumabu, a 8 na infliksimabu. Analizirajući parametre uključene u ovo istraživanje (BASDAI, BASFI, CRP, VAS), ni u jednom promatranom periodu nije zabilježena statistički značajna razlika između ispitanika s obzirom na primijenjeni TNF-α inhibitor (svi p >0,05). Ukupno trogodišnje preživljenje TNF-α inhibitora iznosilo je 75,8 %. Kod ispitanika liječenih adalimumabom trogodišnje preživljenje iznosilo je 72,8 %, za golimumab 80 % te infliksimab 75 % (svi p >0,05). Zaključci: Uspoređujući ispitanike liječene adalimumabom, golimumabom i infliksimabom u prvoj liniji biološke terapije, naše istraživanje na malom broju ispitanika pokazalo je kako nema značajne razlike u njihovoj učinkovitosti i preživljenju.
Aim: Our goal was to compare efficacy and retention rate of TNF-α (tumor necrosis factor-α) inhibitors (adalimumab, golimumab, infliximab) during three-year follow-up in treatment of ankylosing spondylitis. Materials and methods: This retrospective study includes 29 patients who received first biological drug at Department of Rheumatology at Clinical Hospital Center Rijeka. They started with biological drug in the period from 1/2009-6/2015 and were followed for three years after the onset of therapy. Disease activity was measured with BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index), BASFI (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index), CRP (C reactive protein) and VAS (Visual Analogue Scale) on week 0, then 3 and 36 months after first therapy. Results: Among 29 patients 11 were on adalimumab, 10 on golimumab, and 8 on infliximab. By analyzing the parameters included in this study (BASDAI, BASFI, CRP, VAS) and considering the TNF-α inhibitor which has been used, there is no statistically significant difference in any observed period (all p values>0,05). Overall 3 years retention rate for TNF-α inhibitors was 75,8 %. In patients treated with adalimumab 3 years retention rate was 72,8 %, for golimumab was 80 % and for infliximab 75 % (all p values>0,05). Conclusions: Comparing patients treated with adalimumab, golimumab and infliximab as first line of biological therapy, our study on small number of patients has shown that there is no significant difference in their efficacy and retention rate.
Grčko slovo u naslovu.
Bibliografija: 26 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Ankilozantni spondilitis -- Biološki lijekovi -- Farmakoterapija -- TNF-α