Suradljivost adolescenata u psihijatrijskom liječenju : Adolescent compliance in psychiatric treatment - Franjić, Kristina (Array, 2020)
Suradljivost (engl. compliance) je pojam koji označava u kojoj mjeri pacijent provodi upute o liječenju koje mu je dao liječnik. Loša suradnja ugrožava pacijentovo zdravlje i život, a smanjuje i učinkovitost cjelokupnog zdravstvenog sustava. Rezultati istraživanja jako variraju, kako za psihijatrijske, tako i za ostale pacijente. Svrha rada jest dati pregled znanstvene i stručne literature na temu suradljivosti adolescenata u psihijatrijskom liječenju. Nema naznaka za postojanje razlike u suradnji između adolescenata i odraslih; izuzetak su adolescenti liječeni od prve psihotične epizode koji bolje surađuju od odraslih s istom dijagnozom. Do sada nije potvrđeno da sociodemografski čimbenici utječu na suradljivost adolescenata.