Norme za semantičke kategorije na hrvatskome jeziku - Kućar, Maja (Array, 2020)
U ovome su radu prikazane norme za semantičke kategorije koje se pojavljuju u svakodnevnome jeziku. Popis 64 kategorije preuzet je iz normi na engleskome jeziku (Van Overschelde i sur., 2004), a dodane su još dvije kategorije. U istraživanju su sudjelovala 194 ispitanika (M = 38, Ž = 156), većinom studenti Sveučilišta u Rijeci (92.3 %). Zadatak ispitanika bio je navesti četiri tipična pripadnika za svaku kategoriju, a odgovori su bilježeni pomoću računala. U radu su prikazane mjere koje opisuju status kategorije, a to su ukupan broj navedenih entiteta (pripadnika kategorije), broj entiteta s frekvencijom jednakom ili većom od deset, broj visokofrekventnih entiteta čija je proporcija pojavljivanja jednaka ili veća od .80 te indeks konzistentnosti odgovaranja. Naveden je i rang kategorija prema indeksu konzistentnosti odgovaranja. Osim toga, za svaku su kategoriju prikazani odgovori s frekvencijom pojavljivanja jednakom ili većom od deset, a za svaki je navedeni entitet prikazana proporcija pojavljivanja, zatim proporcija pojavljivanja na prvome mjestu te prosječni rang položaja odgovora unutar pojedine kategorije. Izrađene norme za semantičke kategorije predstavljaju metodološki alat za ujednačavanje i sistematizaciju jezičnih podražaja koji će biti od koristi u budućim istraživanjima iz kognitivne psihologije, psiholingvistike i srodnih područja na hrvatskome jeziku.