Omjer širine i visine lica političara i uspjeh na političkim izborima - Pavela Banai, Irena (Array, 2020)
Prijašnja su istraživanja pokazala da prilikom glasovanja na političkim izborima birači uzimaju u obzir fizičke karakteristike političkih kandidata. Primjerice, birači češće glasaju za političare koje na temelju lica percipiraju kao kompetentnije. Također, kandidati koji izgledaju dominantnije i muževnije imaju veću prednost kod konzervativnijih birača. Budući da se omjer širine i visine lica pokazao prediktorom procjena muževnosti i dominantnosti, cilj je ovoga istraživanja bio ispitati doprinos navedenoga omjera u predviđanju ishoda stvarnih političkih izbora. U tu je svrhu korištena baza digitalnih fotografija lica političkih kandidata za Kongres (Senat i Zastupnički dom) i mjesto guvernera Sjedinjenih Američkih Država, a koji se mogu podijeliti u dvije kategorije ovisno o pripadnosti Demokratskoj, odnosno Republikanskoj stranci. Na temelju prikupljenih fotografija izračunani su omjeri širine i visine lica za ukupno 259 kandidata i 52 kandidatkinje. Nizom linearnih i binarnih regresijskih analiza, uz kontrolu spola kandidata, pripadnosti stranci, tipa izbora te vrste kandidature (reizbor ili prva kandidatura), nije utvrđeno da omjer širine i visine lica predviđa ishod izbora i proporciju osvojenih glasova. U pokušaju objašnjenja neočekivanih nalaza u obzir je uzeto nekoliko aspekata s ciljem pružanja smjernica za buduća istraživanja.