Pretraživanje zdravstvenih informacija na internetu - implikacije za zdravstvenu anksioznost kod starijih osoba - Bagarić, Branka (Array, 2020)
Pretraživanje o zdravlju na internetu postalo je vrlo rašireno. Kako starije osobe imaju više zdravstvenih problema, mogle bi postati sve veći konzumenti digitalnih zdravstvenih sadržaja. No, budući da imaju slabije računalne vještine te da nisu naviknute na ulogu „osnaženog pacijenta“, mogle bi doživjeti pretjeranu zabrinutost dok pretražuju o svojim simptomima. Istraživanja sugeriraju da je pretraživanje o zdravlju na internetu potencijalni rizični faktor za patološku zdravstvenu anksioznost, a možda na poseban način djeluje upravo na starije osobe. Istraživanja o pretraživanju kod starijih malobrojna su i uglavnom provedena bez jasnog teorijskog okvira što otežava smislenu interpretaciju i integraciju njihovih nalaza. Stoga je cilj ovoga preglednog rada ponuditi takav teorijski okvir (Leventhalov model zdravorazumske regulacije) te dati pregled nalaza dosadašnjih istraživanja u području integrirajući ih u predloženi model. Ovaj model predviđa da dob i dobne promjene u doživljaju sebe rezultiraju promjenama u zdravstvenim kognicijama i ponašanjima. Pretraživanje o zdravlju na internetu može se konceptualizirati kao strategija suočavanja i sa zdravstvenom prijetnjom i emocionalnom neugodom, a koja ima posljedice na kognitivne reprezentacije bolesti (identitet, uzrok, posljedice, mogućnost kontrole i vremensku dimenziju), zdravstvena ponašanja i ishode. Polazeći od pretpostavki modela, raspravljeno je kako pretraživanje može rezultirati zdravstvenom anksioznošću. Na kraju su pružene smjernice za buduća istraživanja i razmotrene njihove praktične implikacije.