Kultura kod ne-ljudskih životinja i evolucijsko podrijetlo ljudske kulture - Škorić, Marko (Array, 2020)
U radu se dovodi u pitanje zamisao o ontološkoj privilegiranosti ljudske vrste, za što smatramo da počiva na brojnim pogrešnim idejama. Jedna je od takvih pogrešnih ideja da je Homo sapiens jedina vrsta koja posjeduje kulturu. Najprije se ističe problematika (definiranja) kulture u kontekstu tzv. minimalističkih i ekspanzionističkih definicija toga fenomena, a zatim se navode primjeri kulturnog ponašanja kod ne ljudskih životinja. Kritički su analizirane i najčešće komponente za koje se obično smatra da su neophodne da bi se moglo govoriti o istinskoj kulturi, kao što su: društveno učenje, jezik, simboli, teorija uma, povijest, tradicija, prirodna pedagogija i kumulativnost kulture. Naposljetku, istaknute su implikacije jedne adekvatnije, ekspanzionističke i naturalističke, definicije kulture koja je utemeljena na evolucijskim (darvinističkim) osnovama.