Ljudska priroda i kontekst napretka - Đurić, Jelena, filozofkinja (Array, 2020)
Namjera je pokazati kako značenje ‘ljudske prirode’ proizlazi iz pogleda na svijet kakav u kontekstu napretka modernizacije vodi obezvrjeđivanju značenja pojma ljudsko. Ukazuje se na potrebu za takvom rekonceptualizacijom ljudske prirode kakva bi povezala globalne procese i onto-epistemo-etičke aspekte općeg pogleda na svijet. Ti bi aspekti predstavljali samorazumijevanje suvremene kulture. Prepreka je tom cilju aporetična struktura mišljenja, čiji se modernizacijski kontekst napretka temelji na odvajanju prirode i kulture. Odvajanjem se uspostavlja (ne)mogućnost odgovora na pitanje o tome je li kultura, kao izraz ljudske prirode, dio prirode ili je priroda, kao proizvod ljudske spoznaje, dio kulture. Umjesto nastojanja posthumanizma da tu nedoumicu riješi ukidanjem pojma ljudsko, što ne donosi rješenje ni ekološke ni drugih tipova krize, potrebno je redefinirati pojam ljudska priroda.