Znanost i poezija : pojam nove mitologije u Schellingovoj filozofiji - Novko, Denis (Array, 2020)
Nužna upućenost filozofije na poeziju u Schellingovoj se filozofiji najjasnije pokazuje time što on u Sistemu transcendentalnog idealizma filozofiji pripisuje estetičku funkciju. Poezija je za Schellinga, prije svega, ono što prethodi znanosti. U kružnom se kretanju, u vidu sistema znanosti, na svom završetku znanost ponovno mora vratiti u ono iz čega je proizašla. Ono što vodi znanost k ponovnom povratku poeziji može se, prema Schellingovu shvaćanju, pronaći u prirodi i njezinoj organizaciji. Organizacija prirode u najstarijoj filozofiji pjesničkim je izričajem bila izražena u formi priče. Mitološka je forma za Schellinga stoga srednji član povratka znanosti k poeziji.