Filozofija kao duhovna znanost u Schellingovu srednjem razdoblju - Smiljanić, Ivan, filozof (Array, 2020)
U ovom radu prikazuje se razvoj nužne ideje sistema, koji je istinska forma filozofije kao znanosti, onako kako je to izvedeno u srednjem razdoblju Schellingove misli, osobito u okviru njegovih Erlangenskih predavanja iz 1821. godine. Schelling prikazuje kako apsolutni subjekt, krećući se od jednoga obličja znanja prema drugomu, gradi totalni sistem uzdignut ponad svih partikularnih sistema i tako stječe samospoznaju koja je pravi sadržaj filozofije kao znanosti. Istinsko filozofijsko znanje opire se kretanju apsolutnoga subjekta, čime se čovječja svijest kao princip partikularne svijesti izgrađuje kao svijest apsolutnog subjekta koji je princip univerzalne svijesti. Samo filozofija kao znanost može čovjeka voditi i dovesti do najvišega znanja o svijesti apsolutnoga subjekta kao njegove vlastite svijesti.