Objava u filozofiji? : Uvid u Schellingov pojam objave - Kušar, Stjepan (Array, 2020)
U članku se daje ocrt Schellingova poimanje objave; ono nije svedeno na teološki shvaćen pojam objave, nego ga pokazuje u širini autorove filozofske misli, od njegovih filozofskih početaka preko filozofije slobode pa do pozitivne filozofije. Pojam objave pokazuje se u svojoj tijesnoj povezanosti s poimanjem slobode – Božje i čovječje – i s mogućnošću i potrebom da se promišlja umu onostrani Apsolut a da nije »ukonačen« u imanenciju uma i njegova umovanja. Objava je shvaćena kao slobodna povijesna manifestacija Apsoluta, ponuda i apel čovječjoj slobodi i čovjekovu djelovanju u povijesti; ona je također moment života Boga koji sam ispostavlja stvorenje i ide mu ususret te ga vodi k cilju: da on, Bog, bude sve u svemu.