Konstrukcija i validacija Skale vjerom inspiriranoga društvenog angažmana (VIDA) među mladima u Hrvatskoj - Landripet, Ivan (Array, 2020)
Diljem svijeta vjerske zajednice i laička vjerski orijentirana udruženja potiču vjernike, osobito mlade, na aktivan angažman u promicanju i zaštiti religijskih vrijednosti. U Hrvatskoj se vjerski društveni angažman promovira i prakticira već desetljećima, no taj je iskaz religioznosti ostao posve neistraženim. U svrhu stvaranja pretpostavki za izučavanje raširenosti, oblika, pozadine i učinaka takve vjerske prakse, u radu se predstavlja izrada i metrijska provjera Skale vjerom inspiriranoga društvenog angažmana (VIDA). U kvalitativnome dijelu istraživanja kreirano je 16 indikatora konceptualno predviđenih dimenzija humanitarnoga, evangelizacijskog, građanskog i političkoga društvenog angažmana. Anketni, evaluacijski, dio istraživanja proveden je na slučajnom uzorku mladih u dobi od 18 do 25 godina (N = 552), selektiranih iz velikoga nacionalnog internetskog panela. Struktura i spolna invarijatnost VIDA-e provjerena je konfirmacijskom faktorskom analizom, a valjanost njezinim povezivanjem s drugim mjerama religioznosti te srodnim stavovskim i vrijednosnim obilježjima. Za cjelinu i podskale VIDA-e analizama je demonstrirana kriterijska, konstruktna i diskriminacijska valjanost, visoka interna konzistentnost, dobro pristajanje latentne strukture podacima te podjednaka primjenjivost na mlade muškarce i žene u Hrvatskoj. Na kraju rada kratko se raspravlja o ograničenjima i mogućnostima uporabe nove mjere.