Službenici u Bosni i Hercegovini 1878. - 1918. - Lis, Tomasz Jacek (Array, 2020)
U radu se analizira austrougarska civilna uprava u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1918. godine. Ipak, nije riječ o instituciji nego o službenicima, često strancima, koji su ondje radili. Činovnici višega i nižega reda bili su odgovorni za provođenje svih odluka koje su donijeli političari u Beču ili Sarajevu. Oni su bili mostovi koji su spajali stanovnike Bosne i Hercegovine sa Zemaljskom vladom. U članku će se razmatrati njihov položaj u zemlji te njihov rad, ali i svakodnevni život jer su oni bili nova elita koja je modernizirala Bosnu i Hercegovinu na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće.