Poslušnik karađorđevićevskoga režima Franjo Urbany - Stipančević, Mario (Array, 2020)
Preustroj zagrebačkoga redarstva i njegovo stavljanje pod izravni nadzor beogradskih centara moći za nove je vlastodršce, čini se, bio jedan od važnijih ciljeva nakon uspostave Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca. Pogodnim za provođenje preustroja prepoznat je i odabran prijeratni zagrebački upravno-policijski službenik Franjo Urbany. U prilogu se raspravlja o njegovu profesionalnom i privatnom životu, s posebnim osvrtom na ključne događaje koji su ga obilježili. To se osobito odnosi na Urbanyjeve svjetonazorsko-ideološke mijene poput sudjelovanja u spaljivanju mađarske zastave 1895. te progona negdanjega sudruga iz toga pothvata Stjepana Radića nedugo nakon uspostave nove državne zajednice. Posebna je pozornost posvećena i ulozi Urbanyja u reorganizaciji zagrebačke policije te razlozima napuštanja mjesta ravnatelja Kraljevskoga redarstvenog ravnateljstva.