Nacionalni park Plitvička jezera - zaštita i(li) razvoj koreničkoga kraja - komunalna infrastruktura kao podloga za turistički razvoj (1949.- 1990.) - Brlić, Ivan, profesor povijesti (Array, 2020)
Današnja turistička uspješnost najstarijega hrvatskoga nacionalnog parka rezultat je brojnih dugotrajnih gospodarskih, ekonomskih i infrastrukturnih projekata koji svoj početak imaju još u vremenu Austro-Ugarske. Važnu ulogu u nastanku i razvoju turizma na području Plitvičkih jezera imala je i lokalna zajednica, odnosno područje bivše općine Titova Korenica. Rad stoga prvenstveno prikazuje važne komunalne projekte koji su u većoj mjeri pratili znatan razvoj turizma u novoproglašenom nacionalnom parku i njegovoj bližoj okolici. Ovdje se u prvom redu misli na razdoblje nakon Drugoga svjetskog rata, odnosno socijalističku Jugoslaviju, kada je uz novu rigidnu političku paradigmu trebalo nastojati ostvarivati nove oblike gospodarskoga razvoja prateći suvremene turističke razvojne silnice.