Politička i vojna situacija i oružane snage Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca / Jugoslavije u informacijama, izvještajima i analizama II. odjela Glavnoga stožera / Generalštaba Vojske Republike Poljske - Krzak, Andrzej (Array, 2020)
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca / Jugoslavija nije bila glavni predmet operativnih aktivnosti poljskih vojnih obavještajnih službi. Ipak, zbog provođenih i planiranih strateških projekata vezanih za državnu obranu postavljeni su zadaci pribavljanja podataka prije svega o vojnom potencijalu zemlje, njezinoj politici prema susjednim državama i mogućnosti prodaje poljskoga naoružanja. Za rukovodstvo poljske države, kao i za obavještajne časnike, tajno širenje jugoslavenske vojske i politički i vojni odnosi s Čehoslovačkom i Rumunjskom u okviru savezničkih obveza u Maloj Antanti nesumnjivo su bili zanimljivi. Analizirani dokumenti pokazuju da se Jugoslavija poljskoj vojsci činila državom sa složenom unutarnjom situacijom koja nastoji održati versailleski poredak i ima brojne znanstvene i kulturne veze s Poljskom. S druge strane zapaženo je da Kraljevina simpatizira Rusiju, Češku i Njemačku, kao i brojnu bjelogardijsku dijasporau, za koju se smatralo da su se u nju infiltrirali boljševici, što je zasigurno utjecalo na odluke o potrebi njezina uključivanja u obavještajni opseg II. odjela te političkih i vojnih procjena Kraljevine Jugoslavije i njezinih oružanih snaga.