Važnost prikupljanja sredstava (fundraising) za djelovanje neprofitnih organizacija : primjer globalnog pokreta Mary’s Meals - Radalj, Miro (Array, 2020)
Prikupljanje sredstava (fundraising) vrlo je važna aktivnost neprofitnih organizacija jer bez financijskih sredstava teško bismo mogli ostvariti svoju misiju. Planiranje prikupljanja sredstava čest je posao djelatnika za odnose s javnošću u neprofitnim organizacijama. Za uspješno prikupljanje sredstava neizostavan je jasno definiran razlog za potporu (case for support). Negativan publicitet povezan s troškovima kampanje može imati učinak na napore organizacija u prikupljanju sredstava jer ona najčešće ovise o potpori javnosti. Uobičajena visina troškova kampanje ne bi smjela prelaziti 12 – 15% ukupno prikupljenih sredstava, a troškovi do 20 % postali su gornja prihvatljiva razina. Prikupljanje sredstava mora poštovati etičke standarde, a troškovi se moraju kontrolirati. Brojne nevladine organizacije upravo su na etičkim standardima izgubile reputaciju, nestale sa scene i nanijele štetu cijelomu neprofitnom i humanitarnom sektoru. Jedan od najupečatljivijih primjera dobra prikupljanja i učinkovita korištenja prikupljenih sredstava međunarodna je humanitarna organizacija Mary’s Meals (Marijini obroci).