Obraćenje na katoličanstvo u Durtalovom romanu J.-K. Huysmansa - Vrančić, Frano (Array, 2020)
Cilj članka je istražiti temu Huysmansova vjerskog obraćenja u onome što književni kritičari obično nazivaju Durtalovim romanom. Autor rada ponajprije promatra originalnost tog pomalo zaboravljenog književnika s kraja XIX. i početka XX. stoljeća, kao i utjecaj ideje dekadencije na njegovo pisanje. Zatim će pokušati pokazati, naslanjajući se na djela stručnjaka za Huysmansovo djelo, zašto se piščev književni i duhovni smjer mijenja te kako se povratak katoličkoj vjeri očituje u „Durtalovu ciklusu“ (Le cycle de Durtal), tetralogiji koja na scenu dovodi isti glavni lik, Durtala, kroz kojeg autor romana „Tamo“ (Là-Bas) pripovijeda o etapama vlastitog puta u Damask.