Elementi impresionizma u Moru Đure Sudete - Ivezić-Talan, Melanija (Array, 2020)
Članak tumači impresionističke elemente u pripovijetci „Mor“ Đure Sudete pozivajući se poglavito na postavke o impresionizmu Viktora Žmegača, teorije lirskoga Emila Staigera i percepcije zbilje Ernsta Macha. Autori proučavaju odnose ljudskoga tijela i prirode, probleme vremena i subjekta te iznose modernističke elemente nestabilnosti subjekta u obzoru glavnoga lika Mora, protagonistkinje Šu i njezina oca. Tekst također ukazuje na stilsku blizinu Sudetina Mora s drugim junacima iz modernističkoga razdoblja hrvatske književnosti, osobito Leskovarovih Marcela Bušinskoga i Đure Martića te Kozarčeva Đuke Begovića.