Što donosi moderna monetarna teorija? - Grdešić, Marko (Array, 2020)
Ovaj rad daje kritički pregled Moderne monetarne teorije (MMT). Riječ je o pristupu ekonomskoj politici koji naglasak stavlja na autonomnu ulogu države, na njen monopolni položaj u sferi izdavanja novca te na mogućnost države da osigura punu zaposlenost kroz program zajamčenog zaposlenja. Rad iznosi glavne teorijske i policy elemente MMT-a, a zatim prikazuje glavne kritike koje se upućuju MMT-u iz liberalne, kejnzijanske i marksističke perspektive. Osim toga, ovaj rad raspravlja i mogućnost da periferne zemlje, poput Hrvatske, primijene ekonomske alate koje preporuča MMT. S obzirom na to da je MMT prešao s terena relativno marginalnih akademskih debata na teren šire političke javnosti, može se očekivati da će utjecati na ekonomsku agendu u narednim godinama.