Politička ekonomija u Levijatanu : Hobbes, Macpherson i Strpić - Ribarević, Luka (Array, 2020)
U magistralnoj studiji razvoja klasične političke ekonomije Robna proizvodnja i udruženi rad u Marxovoj kritici političke ekonomije Daga Strpića veoma važno mjesto zauzima Thomas Hobbes. Prema Strpiću Hobbes uspostavlja novi metodološki i kategorijalni okvir za razumijevanje političke zajednice u moderni. Za razliku od velike većine interpretacija Hobbesove philosophiae civilis Strpić Hobbesa ne čita samo kao utemeljitelja moderne političke teorije, nego i klasične političke ekonomije. U tekstu se političko-ekonomski aspekt Hobbesove znanosti o politici razmatra posredstvom kritičke analize dijaloga koji Strpić vodi s utjecajnim tumačenjem C. B. Macphersona. Strpić usvaja bitne elemente Macphersonove interpretacije fokusirane na e konomske pretpostavke Hobbesova političkog mišljenja, ali istovremeno odstupa od njegova razumijevanja Levijatana. Na toj se pozadini nastoji utvrditi spoznajne domete i ograničenja političko-ekonomskog čitanja Hobbesa koje dijele Strpić i Macpherson.