Suvremena znanstvena relevantnost Marxove analize kapitala : (u povodu rasprave o knjizi Daga Strpića Robna proizvodnja i udruženi rad u Marxovoj kritici političke ekonomije) - Petak, Zdravko (Array, 2020)
U radu se razmatraju relevantnost Marxove analize kapitala i značaj prikaza te analize u Strpićevoj knjizi o Marxovoj kritici političke ekonomije. Autor na početku rada naznačuje neke elemente općeg teorijskog okvira u koji je Strpić postavio svoje istraživanje Marxove kritike političke ekonomije. Nakon toga razmatraju se dva temeljna pitanja koja se tiču same Marxove kritike političke ekonomije: 1. Može li se iz Marxova teorijskog sklopa izvući temeljna potka za razumijevanje važnosti institucija u ekonomskom procesu na način na koji ih vide predstavnici starog i novog institucionalizma u političkoj ekonomiji? 2. Može li se iz čitanja Marxova kategorijalnog aparata izvesti jedinstveno razumijevanje ekonomskih kriza? U odgovoru na prvo pitanje pokazuje se da postoje određene sličnosti između Marxova i pristupa ekonomskih institucionalista, no isto tako i značajne razlike između tih dvaju pristupa. U odgovoru na drugo pitanje pokazuje se da Marx nije razvio jedinstvenu teoriju kriza, već da se u njegovu djelu mogu pronaći argumenti za dvije ili tri različite teorije kriza. Nakon toga se u najopćenitijim crtama pokazuje da je Marxova kritika političke ekonomije prvenstveno situirana svojim odnosom prema klasičnoj školi, ali da posjeduje i određeni potencijal korespondiranja sa suvremenom ekonomskom znanošću. Autor pokazuje da se pravac te korespondencije odnosi prvenstveno na objašnjenje temeljnih tendencija u razvoju kapitalističkog sistema. U zaključku rada navode se neki od temeljnih Strpićevih doprinosa političkoj ekonomiji.