Političkoekonomske marginalije o recepciji Marxa u XXI. stoljeću : (u povodu čitanja knjige Daga Strpića Robna proizvodnja i udruženi rad u Marxovoj kritici političke ekonomije) - Kovač, Bogomir (Array, 2020)
Političkoekonomskom analizom recepcije Marxa u Strpićevoj knjizi o Marxovoj kritici političke ekonomije autor želi pokazati kakav je suvremeni položaj i koja je moguća aktualnost Marxove analize. Do aktualizacije i povratka Marxu uvijek dolazi u vrijeme kriza, njegova intelektualna sudbina ovisi o preobrazbi sadašnjeg kapitalizma i njegovoj alternativi. Paradoks teorijske nedovršenosti u Marxovoj analizi zbog njegove spoznajne težnje za savršenstvom epistemologije kapitalizma postaje sudbina svih marksističkih interpretacija, pa tako i Strpićeve. Problem Marxa danas je upravo u metafizici teorije vrijednosti i cijeloga robnog sustava koji ne omogućuje ontologijske preobrazbe vrijednosti, kapitala i kapitalizma. Njegov teorijski pristup je više fiziokratski nego novčani, više ekonomski nego politički. Zato Bidetova rekonstrukcija Marxa u okvirima moderne polazi od “metastrukture” općega političkopravnog momenta, koji u marksovskoj kritici nedostaje. Primjeren pristup podrazumijeva poimanje kapitalizma kao eminentno političkoga: politički kapitalizam, kako pokazuje autor, nije poseban oblik kapitalizma, nije historijski vezan uz suvremeni oblik kapitalizma XXI. stoljeća (Kina...), nego je njegova univerzalna povijesna forma. Marxova je kritika političke ekonomije moderna upravo na tom nedovoljno određenom putu njegove analize. Politički kapitalizam kao “kapitalizam općenito” pokazuje svoju relevantnost u analizi suvremenih kriza, koje nisu više samo ekonomske nego ekologijske, pa i pandemijske. U nizu recentnih kriza političkog kapitalizma pokazuje se kako smo suočeni s izborom između realnog autokratskog "barbarskog kapitalizma" i više utopijskog "kozmopolitskog ekosocijalizma".