Smrtna kazna za otpadništvo u islamu - Čustović, Ajla (Array, 2020)
U članku se sagledava jedna od točaka napetosti u problematici odnosa islama i liberalnog razumijevanja ljudskih prava – sloboda religije naspram smrtne kazne za otpadništvo u islamu. Autorica kritički pristupa ekstremističkom tumačenju islama u kojem se smrtna kazna za otpadništvo prakticira kao jedna od odlika Medinskog ideala – te, preuzimajući Tibijev pojam, odbacuje ekstremističke pokušaje oživljavanja vremena proroka Muhameda kao “izmišljanje tradicije”. Oslanjajući se na progresivnu islamsku misao, autorica toj problematici prilazi iz dvaju smjerova: prvi je smjer preispitivanje izvora smrtne kazne za otpadništvo u Kur’anu i tradiciji proroka Muhameda, a drugi odbacivanje smrtne kazne za otpadništvo kao prakse proturječne ideji ljudskih prava.