Konotativno značenje socijalno i politički relevantnih pojmova kao indikator društvene klime : longitudinalna studija u Srbiji - Petrović, Nebojša (Array, 2020)
Ovaj rad predstavlja komparativnu studiju sačinjenu od četiri istraživanja obavljena u periodu od 1997. do 2015. godine. U njima se ispituje konotativno značenje politički relevantnih pojmova kod učenika završnih razreda raznih vrsta srednjih škola. Kako je konotativno značenje ono dodatno, emocionalno obojeno značenje, ta obojenost potiče iz socijalne sredine i duha vremena, te je sa promenama ovoga značenja moguće pratiti i promene dominantnih društvenih vrednosti i društvene klime. Uzorak je činilo ukupno oko 750 učenika koji su u četiri vremenske tačke (poduzorci su u tim tačkama bili ujednačeni po socijalno-demografskim karakteristikama) procenjivali sledeće pojmove: nacija, nacionalizam, socijalizam, vođa, demokratija, mir, levica, desnica, sadašnjost i budućnost. Svaki od pojmova ispitan je Ozgudovom skalom semantičkog diferencijala preko 12 opozitnih parova prideva poput ružan-lep ili bezvredan- vredan. Rezultati su pokazali značajna variranja kako na 12 pridevskih parova na svakom pojmu u jednoj vremenskoj tački – što daje suptilniji profil značenja nego što bi dala opšta, jedinstvena ocena pojmova poput demokratije ili nacije – tako i u četiri vremenske tačke. Variranja tokom godina daju indicije o promeni društvene klime i vrednosti, barem u generaciji mladih, u ovom po Srbiju turbulentnom razdoblju od dve decenije.