Nastavne metode u edukaciji zdravstvenih djelatnika - Debeljak De Martini, Ana (Array, 2020)
Edukacija zdravstvenih djelatnika kroz formalnu nastavu često se odvija ex cathedra, gdje predavač prenosi znanje, a studenti su slušači. Tijekom studija studenti zdravstva moraju ovladati digitalnim vještinama kako bi bili što učinkovitiji u svojem poslu. Stoga je potrebno da nastavni proces bude moderan i kvalitetan. Cilj istraživanja: Kroz anketiranje ispitati zadovoljstvo metodama poučavanja, poznavanje suvremenih alata u nastavi te stupanj motivacije kod studenata/učenika te zdravstvenih djelatnika sa završenim formalnim školovanjem. Metode: Provedena je anonimna anketa na uzorku od 531 ispitanika. Za potrebe istraživanja konstruiran je strukturirani upitnik koji je izrađen na principu petostupanjske Likertove ljestvice. Anketa se sastoji od sociodemografskih podataka (spol, dob, mjesto školovanja, nivo obrazovanja), tvrdnji za procjenu motivacije te tvrdnji za procjenu nastavnih metoda. Kod 23 ispitanika u tijeku je srednjoškolsko obrazovanje (4,33%), 179 ispitanika završilo je srednju zdravstvenu školu (33,71%), 106 je studenata zdravstva (19,96%), 170 prvostupnici (32,02%), 18 ih je diplomiralo (3,39%), a 35 magistriralo (6,59%). Rezultati: Istraživanje je pokazalo da su tvrdnje o motivaciji za prisustvovanje predavanju ocijenjene prosječnom ocjenom od 3,39 (zanimljiva i poticajna predavanja, odlazim jer moram i sl.). Tvrdnje koje se odnose na poznavanje suvremenih nastavnih metoda i njihovu primjenu u nastavi ocijenjene su prosjekom od 1,49 (Schoology, Kahoot i dr.). Zaključak: Iz provedene ankete može se zaključiti da postoji potreba za modernizacijom i prilagođavanjem predavačkih metoda novim generacijama studenata. Uvođenjem suvremenih nastavnih alata nastava će postati modernija i kreativnija, čime će se povećati motivacija za učenje i sudjelovanje u nastavnom procesu.