Praćenje promjena kemijskih parametara meda ovisno o načinu njegova skladištenja - Mandić, Marinela; Sliva, Paula; Krković, Josipa; Pierobon, Anna; Raljević, Jozica; Bošnir, Jasna; Brkić, Danijel, sanitarni inženjer; Budeč, Maja; Lasić, Dario (2020)
Med je po definiciji namirnica kojoj se ništa ne smije dodavati niti oduzimati kako bi zadržala svoja izvorna karakteristična svojstva. Podaci Food Fraud networka govore kako je riječ o hrani koja podliježe sve češćim prevarama potrošača, odnosno krivotvorenju. Med je specifičnog kemijskog i nutritivnog sastava koji mu daju status visokovrijedne hrane. Taj sastav, osim krivotvorenjem sastojaka, može se ugroziti i njegovim neadekvatnim skladištenjem ili pogrešnom manipulacijom tijekom prerade i prodaje. Cilj je ovoga projekta pratiti promjene osnovnih parametara kvalitete meda kao što su kiselost, elektrovodljivost, aktivnost dijastaze i količina hidroksimetilfurfurala (HMF), koji se mijenjaju s duljinom skladištenja, temperaturom i izloženošću meda Sunčevoj svjetlosti. Istraživanjem je utvrđeno da različiti uvjeti skladištenja meda povezani s promjenom temperaturnog režima imaju utjecaj na promjenu kvalitete meda. Ukupno je analizirano osam uzoraka meda (pet uzoraka meda bagrema i tri uzorka cvjetnog meda), a dobiveni rezultati prikazuju prosječne vrijednosti svih analiziranih uzoraka. Najveće promjene utvrđene su kod dijastaze i HMF-a. Med je skladišten na temperaturi od –20 °C, 0 °C, 20 °C te na temperaturi od 40 °C i 60 °C. Rezultati ukazuju da izlaganje meda višim temperaturama utječe na smanjenje aktivnosti dijastaze ispod 8DN. Jednako tako, rezultati ukazuju da vrijednosti HMF-a pri visokim temperaturama rastu i ako je izloženost meda visokim temperaturama dulja, vrijednosti HMF-a prelaze maksimalne vrijednosti (40mg/kg). Stoga je od velike važnosti da se pri distribuciji i skladištenju meda vodi računa o izloženosti meda utjecaju direktne svjetlosti i temperature okoliša u kojem se med skladišti kako bi se sačuvale prirodne vrijednosti meda. Potrebno je radi zaštite potrošača med skladištiti izvan dohvata Sunčeve svjetlosti i visokih temperatura, a sve u cilju zaštite zdravlja ljudi.
Honey is, by definition, a product to which nothing must be added in order to retain its original properties. Data from Food Froud Network indicates that honey is food which is more and more submitted to chemical counterfeiting by manufacturers and consumer fraud. Honey is of specific chemical and nutritional structure, which gives it its status as food of high value. Besides chemical counterfeit, the sole structure of honey can be jeopardized by leaving it in glass containers too long, since it expiration date is two years after packaging. The purpose of this project is to monitor the honey quality parameters, like acidity, electrical conductivity, diastasis activity and amount of hydroxymethylfurfural (HMF). These parameters alter with length of time the honey is being kept in a container, as well as temperature and sunlight exposure. The study has found different conditions of honey storage, related to the evaluation of the temperature regime, have an impact in honey’s quality change. In total, eight samples of honey were analized (five samples of acacia honey, three samples of flower honey), the results show the average values of all analized samples. Major changes were found in diastasis activity and HMF, which can affect the health benefits of honey. Honey was stored at the temperature of -20 °C, 0 °C, 20 °C, 40 °C and 60 °C. The results show that exposure of honey to higher temperatures impacts upon reduction of diastasis activity below 8 DN. Likewise, the results show that the amount of Hydroxymethylfurfural (HMF) at high temperatures increases, and the longer the exposure of honey is to higher temperatures, the amount of HMF exceeds the maximum values (40 mg/kg). Therefore, it is of great importance that during the distribution and storage of honey, special attention is paid on sunlight and high temperature exposure, in order for natural values of honey to be preserved.
Bibliografske bilješke na kraju teksta.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Med -- Kemijski parametri -- HMF -- Aktivnost dijastaze -- Temperatura skladištenja