Uvjerenje i stavovi budućih zdravstvenih radnika o učinkovitosti komplementarne i alternativne medicine - Jurković, Anamarija (Array, 2020)
Metode komplementarne i alternativne medicine (KAM) široko su rasprostranjene diljem svijeta, a u novije vrijeme raste njihova upotreba i na području Republike Hrvatske. Ovim pilot istraživanjem željelo se utvrditi stavove i uvjerenja budućih zdravstvenih radnika o pojedinim metodama komplementarne i alternativne medicine i njihovoj učinkovitosti. U tu svrhu korišten je ranije dizajniran originalni upitnik koji je primijenjen na malom uzorku. Rad je napravljen i za potrebe izrade diplomskog rada autorice s namjerom proširenja istraživanja na višoj razini školovanja koja je u tijeku. Od ukupnog broja ispitanika veliki postotak njih je barem jednom upotrijebio neku od metoda te isto tako većina ispitanika smatra kako bi se metode KAM-a trebale integrirati u obrazovni sustav, kao i s klasičnom medicinom. Kao najučinkovitije metode ispitanicu su naveli akupunkturu, kiropraktiku te razne masažne tehnike.