Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica - Lasić, Dario; Vujnović, Filip; Kuharić, Željka; Prskalo, Ivana, prehrambena tehnologinja; Benić, Marijan; Vasiljev, Vanja (2020)
Prekomjerni unos soli ključni je čimbenik u epidemiji prehipertenzije/hipertenzije. Hrvatska je 2014. objavila Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2014. – 2019. prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te je preporučena količina soli 5 grama na dan (2 g natrija), dok prema najnovijim istraživanjima stanovnici u Hrvatskoj i dalje prosječno dnevno unose dvostruko više od preporučene dnevne količine (11,6 g na dan). U eksperimentalnom dijelu ovog istraživanja u slučajno odabranim uzorcima iz maloprodaje analitički je ispitan sadržaj natrija (te računski ukupni sadržaj soli) u više vrsta pekarskih proizvoda (kruh, peciva). U tu svrhu, primjenom sofisticirane analitičke opreme ICP-MS (induktivno spregnuta plazma s masenom spektrometrijom) utvrđene su količine natrija u različitim vrstama kruha, kruščića i peciva te uspoređene sa zahtjevima nacionalne regulative o maksimalno dozvoljenom sadržaju natrija u kruhu koji propisuje maksimalno 1,4 %. Prosječna vrijednost svih uzoraka iznosi 1,46 g / 100 g, što prelazi dozvoljenu količinu. Rezultati ukazuju na to da se svi proizvođači još uvijek nisu prilagodili odredbama pravilnika te da ne zadovoljavaju zahtjeve premašujući dozvoljene količine natrija, odnosno soli u kruhu i pecivima.
Excessive salt intake is a key factor in the epidemic of prehypertension/hypertension. In 2014 the Republic of Croatia has published a National Strategic Plan for Reducing Excessive Salt Intake in the Republic of Croatia 2014-2019, according to the recommendations of the World Health Organization. The recommended intake of salt is 5 grams/day (2 grams of sodium), while according to the latest research, the population in Croatia on average still consume twice the recommended daily amount (11.6 grams/day). In the experimental part of this study, the sodium content (and the calculated total salt content) in several types of bakery products (bread, pastry) was analysed in randomly selected retail samples. For this purpose, using sophisticated analytical equipment ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry), the amount of sodium in different types of bread, bakery products and pastry has been determined and compared with the requirements of the national regulation on maximum permitted sodium content in bread, which prescribes a maximum of 1.4 %. The average value of all samples is 1.46 grams/100 grams, which exceeds the permitted amount. The results indicate that not all manufacturers have yet complied with the regulations and that they do not meet the requirements exceeding the permitted amounts of sodium, i.e. salt in bread and pastries.
Bibliografske bilješke na kraju teksta.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Prehrana -- Sol -- Kruh -- Hipertenzija