Poremećaj u prehrani - pretilost prehrambene navike, tjelesna aktivnosti i samoprocjena BMI u Hrvatskoj - Maslarda, Dijana; Uršulin-Trstenjak, Natalija; Bressan, Leonardo (2020)
Pretilost je danas jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu. Svrha ovog istraživanja je bila istražiti životne navike ispitanika, vezane uz navike prehrane te tjelovježbi. Isto tako svrha je bila uvidjeti koliko su ispitanici upoznati sa pojmom i problemom pretilosti kao i navika koje povećavaju rizik od pretilosti. U istraživanju je sudjelovalo 678 ispitanika u dobi od 18 do 30 godina koji su dobrovoljno ispunili anketu koju smo sami osmislili i kreirali. Anketa se sastojala od 11 pitanja u kojima su bili ponuđeni odgovori te se ispitanik odlučio na jedan ili više odgovora ovisno o strukturi pitanja. Od 678 ispitanika, anketu je ispunilo 86,4 % žena i 13,6% muškaraca uglavnom u dobi od 20 – 25 godina pretežito sa srednjom stručnom spremom. 99,0% ispitanika je odgovorilo da zna što je pretilost. Na pitanje koliko često se bavite tjelesnom aktivnošću 28,6% ispitanika je odgovorilo nekoliko puta mjesečno dok je 14,7% ispitanika odgovorilo jednim tjedno. Od 678 osoba koje su riješile anketu njih 82 imaju ITM više od 30 ukupno 12,0%. Rezultati ovog istraživanja nam ukazuju na veliki problem glede tjelesnih aktivnosti. Sjedilački i užurbani način života prouzrokovao je nedostatak volje i vremena za bavljenje tjelesnim aktivnostima koje su od presudnih čimbenika u prevenciji pretilosti. Isto tako nepravilan način prehrane, česta konzumacija brze hrane kao i hrane uzgojene na umjetan način je korak bliže ka poremećajima prehrane i pretilosti.
Today, obesity is one of the leading health problems in the world. The purpose of this study was to investigate the lifestyle of the examinees, related to nutrition and physical exercise habits. Also, the purpose was to find out how many subjects are familiar with the concept and problem of obesity as well as habits that increase the risk of obesity. The survey involved 678 respondents aged 18 to 30 who voluntarily completed the survey we have designed and created. The survey consisted of 11 questions in which the answers were offered and the respondent decided on one or more responses depending on the structure of the question. Of the 678 respondents, 86.4% of women and 13.6% of men were mostly surveyed at the age of 20-25, mostly with secondary education. 99.0% of respondents responded to knowing what obesity was. When asked how often they deal with physical activity, 28.6% of respondents answered several times a month, while 14.7% responded once a week. Out Of the 678 persons who settled the survey, 82 had ITMs more than 30 total 12.0%. The results of this research point to a big problem with regard to physical activity. The sedentary and harsh wayof life has caused a lack of willingness and time to engage in physical activities that are crucial factors in the prevention of obesity. The same improper diet, frequent consumption of fast food as well as artificially breed food is a step closer to eating disorders and obesity.
Bibliografske bilješke na kraju teksta.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Indeks tjelesne mase -- Kronične bolesti -- Pretilost -- Prehrambene navike -- Prevencija