Diskurzivna analiza zakonodavnog okvira Europske unije o cirkularnoj ekonomiji - Petrović, Valentino (Array, 2020)
Dosadašnja istraživanja o razvoju cirkularne ekonomije u europskoj uniji pretežno su bila usmjerena na prednosti implementacije takvoga modela koje se najčešće dijele na okolišne i ekonomske. ovaj će rad analizirati diskurs o cirkularnoj ekonomiji s drugačijeg gledišta, onoga kojemu je u središtu ljudsko zdravlje kao presudan faktor. na temelju toga, pokušat će se odgovoriti na dva pitanja; kako su se mijenjali prioriteti i diskurs unutar zakonodavnog okvira europske unije kada je riječ o cirkularnoj ekonomiji, te kako osvijestiti aktere da prilagode svoje ponašanje i djelovanje okolišnim normama. u analizi se koriste metode analize teksta i diskursa, kojima će se adresirati dosadašnja literatura i dokumenti europske unije, prvenstveno paketi mjera o cirkularnoj ekonomiji, akcijski plan iz 2015. godine i novousvojene direktive. ujedno, isko- rištena je komparativna metoda za usporedbu ‘starih’ i ‘novih’ direktiva, odnosno diskursa u europskoj uniji i Kini, te posljednja metoda, intervju s Davorom Škrlecom, bivšim zastupnikom u europskom parlamentu i članom Kluba zastupnika Zelenih/europskog slobodnog saveza. rezultati su pokazali da je svaki novi paket europske unije bio kvalitativno precizniji, ali da se sa stajališta ciljeva izlazilo u susret implementacijskim kapacitetima država članica. na kraju, oblikovao se zasebni diskurs o cirkularnoj ekonomiji za čiju je sustavnu provedbu ipak nužno u središte postaviti pitanje zdravlja.