Analiza hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa iz područja ekonomije u bazama Web of Science i Scopus - Konjevod, Barbara (Array, 2020)
Znanstveni časopisi predstavljaju ključan medij za znanstveno komuniciranje, a za knjižničare izvor za analizu znanstvene produktivnost. Cilj je rada analizirati hrvatske znanstvene i stručne časopise iz polja ekonomije pomoću kvantitativnog pomagala Journal Citation Report (JCR) baze Web of Science i metrijskog pokazatelja SCImago Journal Rank (SJR) o časopisima u Scopusu. Svrha je rada omogućiti znanstvenicima iz ekonomije pregled zastupljenosti hrvatskih ekonomskih časopisa u relevantnim bazama. Uzorak obuhvaća 69 aktivnih časopisa iz ekonomije na Portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak. Metodologija rada analiza je časopisa na Hrčku kako bi se saznalo koji su časopisi indeksirani u citatnim bazama Web of Science i Scopus, a zatim analiza prema parametrima: najbolje rangirani časopis prema čimbeniku odjeka u JCR i prema SJR indikatoru, najcitiraniji članak te najproduktivniji autori. Ovim istraživanjem dobio se uvid u hrvatske časopise indeksirane u bazama kategorije a1 prema Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja te uvid u znanstvenu produktivnost znanstvenika unutar polja ekonomije.